کارت هوشمند رانندگان
کارت هوشمند رانندگان چیست؟
کارت هوشمند رانندگان در واقع مجوزی است که برای رانندگان فعال در حوزه حمل و نقل بار و مسافران بین شهری صادر میشود. بر اساس قوانین جدید کارت هوشمند رانندگان، سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای کشور مرجع صادر کننده این کارت برای رانندگان است که از سال 1389 به بعد به طور کامل جایگزین دفترچه کار رانندگان شده است.
مزایای صدور کارت هوشمند رانندگان
بر اساس قوانین جدید کارت هوشمند کارکنان و ابلاغیههای انجام شده از سوی سازمان راهداری و نیروی انتظامی، تردد رانندگان فعال در حوزه حمل و نقل بار و مسافر بین شهری، بدون کارت هوشمند ممنوع است. یکی از مهمترین مزایای صدور کارت هوشمند برای رانندگان این است که راننده تحت پوشش بیمه قرار میگیرد که نیمی از هزینههای این بیمه توسط دولت پرداخت میشود.
از مهمترین مزایای قوانین جدید کارت هوشمند رانندگان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ثبت کامل مشخصات و اطلاعات رانندگان در سامانه
- امکان تشخیص رانندگان فعال از غیر فعال
- بررسی شرایط رانندگان
- عدم صدور بارنامه برای رانندگان فاقد کارت هوشمند
- عدم امکان جعل کارت و جلوگیری از صدور کارتهای تقلبی
- ثبت تخلفات کارکنان در سامانه
مراحل اخذ کارت هوشمند رانندگان
افرادی که در حوزه حمل و نقل بین شهری فعالیت میکنند، با توجه به قوانین جدید کارت هوشمند رانندگان به منظور اخذ این کارت باید مراحل زیر را طی کنند:
- ثبتنام در آزمون کارت هوشمند: این آزمون توسط سازمان فنی و حرفهای کشور برگزار میشود که معمولا 1 ماه پس از ثبتنام، آزمون برگزار شده و 1 ماه پس از برگزاری آزمون نیز نتایج آن اعلام میشود. در صورتی که فرد موفق به قبولی در آزمون نشود، باید 2 ماه دیگر برای آزمون و اعلام نتایج منتظر بماند.
- دریافت تأییدیه مدرک تحصیلی: بر اساس قوانین جدید کارت هوشمند رانندگان، متقاضی باید تأییدیه مدرک تحصیلی خود را ارائه دهد. خوشبختانه متقاضیان میتوانند از طریق آموزش و پرورش و به صورت آنلاین درخواست تأیید مدرک تحصیلی را ارائه کرده و آن را دریافت کنند.
- دریافت گواهی مهارت فنی حرفهای: افرادی که موفق به گذراندن آزمون کتبی و عملی کارت هوشمند شوند میتوانند این گواهی را دریافت کنند. معمولا تا دو هفته بعد از ثبت نتیجه آزمون عملی در سایت سازمان فنی و حرفهای، امکان دریافت گواهینامه وجود دارد.
- تشکیل پرونده کارت هوشمند: بر اساس قوانین جدید کارت هوشمند رانندگان، متقاضی باید در یکی از مراکز صدور کارت هوشمند تشکیل پرونده بدهد. خوشبختانه از ابتدای سال 1401 میتوان در سایت مجوزها، تشکیل پرونده را به صورت آنلاین و اینترنتی انجام داد.
- دریافت کارت سلامت رانندگان: در این مرحله متقاضی باید به یکی از مراکز معتبر صدور کارت سلامت مراجعه کرده و پس از انجام آزمایشات لازم، نسبت به دریافت کارت سلامت اقدام کند.
- گواهی عدم اعتیاد و سوء پیشینه: بر اساس قوانین جدید کارت هوشمند رانندگان، متقاضیان باید پس از دریافت معرفینامه از مرکز صدور کارت هوشمند، به مراکز مجاز مراجعه کرده و گواهی عدم اعتیاد و سوء پیشینه کیفری را دریافت کنند.
- مراجعه به بیمه تأمین اجتماعی: در این مرحله نیز متقاضی باید با در دست داشتن معرفینامه از مرکز صدور کارت هوشمند به شعب تأمین اجتماعی مراجعه کرده و برای برقرار شدن بیمه، تشکیل پرونده بدهد.
- ارائه کلیه مدارک: در آخرین محله کافی است که متقاضی کلیه مدارک مورد نیاز برای دریافت کارت هوشمند راننندگان را به مراکز صادر کننده ارائه کرده و درخواست صدور کارت را نهایی کند تا پس از بررسی مدارک و در صورت تأیید کارت هوشمند برای وی صادر شود.
شرایط تمدید کارت هوشمند رانندگان
یکی از مهمترین شرایط تمدید کارت هوشمند رانندگان این است که راننده حداقل 18 فقره کارکرد رسید شده به صاحبان کالا داشته یا حداقل 7500 کیلومتر مسافت با بارنامه در طی یک سال اخیر طی کرده باشد تا فعالیت حرفهای وی در بخش حمل و نقل عمومی احراز شود. اصلی و کپی کارت سلامت رانندگان و اصل و کپی گواهینامه رانندگی معتبر و متناسب با نوع وسیله نقلیه مدارک مورد نیاز برای تمدید کارت هوشمند رانندگان است.جمعبندی
صدور کارت هوشمند رانندگان که از سال 1389 توسط سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای انجام میشود، روشی برای شناسایی بهتر رانندگان ناوگان حمل و نقل عمومی و بین شهری در کشور است. ثبت کامل مشخصات رانندگان، امکان تشخیص رانندگان فعال و غیر فعال، ثبت تخلفات رانندگان و غیره از جمله مزایای صدور این کارت هوشمند است. بر این اساس رانندگانی که قصد دارند در حوزه حمل و نقل بین شهری در حوزه بار و جابجایی مسافر فعالیت کنند، با اطلاع از قوانین جدید کارت هوشمند رانندگان باید نسبت به دریافت این کارت اقدام کنند تا اجازه فعالیت در این حوزه را داشته باشند.
علاوه بر این استفاده از سامانههای جدید، مانند سامانه پرداخت لجستیک آی بار پی میتواند به رانندگانی که کارت هوشمند دارند کمک کند تا به راحتی پرداختهای لجستیک خود مدیریت کرده و خیالشان از این بابت راحت باشد. برای اینکه پرداخت بارنامه لجستیک را مدیریت کنید، به سامانههایی مانند سامانه پرداخت آنلاین بارنامه آی بار پی، نیاز دارید.